100% gerecycled grind in fundering windmolens
Langs de A16 tussen de Moerdijkbrug en de Belgische grens worden de komende jaren 28 windmolens gebouwd die stroom moeten leveren voor 100.000 huishoudens. In deelopdrachten wordt de bouw van deze windmolens aanbesteed. Aannemer Heijmans heeft de betonnen fundering voor de eerste zes windmolens gemaakt in opdracht van Vattenfall. Deze 210 m hoge windmolens komen te staan bij Zevenbergschen Hoek aan de oostkant van de A16.
Opvallend aan het gebruikte beton voor de fundering is het hergebruik van grondstoffen. Het circulaire betonmengsel voor dit project is samengesteld uit 100 procent secundair grind, 50 procent secundair zand en 53 procent secundair bindmiddel (hoogovenslak). De hoogwaardige secundaire toeslagmaterialen komen uit het ‘SlimBreker’-concept. Grove betonbrokken - die vrijkomen bij sloop - worden hierbij dermate mechanisch verkleind en behandeld tot er zand en grind overblijft. Heijmans heeft voor dit project samengewerkt met de firma Rutte.
Optimale balans berekenen
Betontechnoloog Fons Luijt van Heijmans heeft vervolgens de optimale balans berekend tussen het toepassen van secundaire materialen en de benodigde technische eigenschappen van het beton die nodig zijn voor de fundering voor de windmolens. In dit mengsel is 70 procent aan secundair materiaal toegepast. Het minimaliseren van primaire grondstoffen is volgens Luijt een enorme stap in het circulair maken van de betonketen: "Met normaal betongranulaat kun je 30 tot 50 procent van de primaire grondstoffen vervangen. Door het SlimBreker-concept kunnen we dit verder verhogen.”