Betoverende betonnen paden in Toverland
Toverland in Sevenum heeft zijn attractiepark uitgebreid met 7 hectare. Naast het entreegebied Port Laguna is er ook het nieuwe themagebied Avalon verrezen. Den Ouden Groep was onder meer verantwoordelijk voor de infrastructurele betonwerken, waaronder de aanleg van ongeveer 10.000 m2 printbeton.
Het nieuwe entreegebied Port Laguna heeft de vorm van een hoefijzer. In het midden wordt met gekleurd beton en waterpartijen een levensechte lagune nagebootst. Daar omheen ligt een boulevard van printbeton met aan de buitenzijde winkels. Aan de binnenzijde van de boulevard, de lagunezijde, is een levensechte 'houten' vlonder gemaakt van beton. Vanuit de vlonder is er een mooi uitzicht over de lagune én op het podium dat aan de open zijde van het hoefijzer staat.
Organische vormen
Het geheel is een aaneenschakeling van kleuren en organische vormen. Hoewel de complete verharding van beton is, doet het geheel natuurlijk aan. De kunst was om de gangbare 'wegenbouwwerkwijze' compleet los te laten, zegt projectleider Sjoerd van Ingen, van Den Ouden. "Niets is recht, er zijn geen vlakheidseisen en alles heeft een organische vorm." Een bestek was niet aanwezig. Vanuit sfeerbeelden die de ontwerpers hadden aangeleverd, en na het maken van veel proefvakken, is Den Ouden aan de slag gegaan.
Wisselende lengten
De vlonder van 350 m2 heeft een bijzondere constructie. Eerst zijn er betonnen keerwanden geplaatst. Vervolgens is er een bekisting gemaakt voor het deel van de vlonder dat over de lagune uitsteekt. Hierop is een dubbel wapeningsnet aangebracht. Omdat de bielzen aan de lagunezijde wisselende lengten hebben, zijn de uitstekende delen van de bielzen met stalen haarspelden gewapend. Naast de wapening bevat het beton kunststof High Grade vezels van Convez.
Door-en-door gekleurd
De bielzen hebben een donkerbruine kleur (Mary Gold 5% van de firma Scholz). Het pigment is door-en-door aangebracht in het beton. Het verse beton is na aantrekken (verharden) ingestrooid met zwart releasepoeder en vervolgens zijn de prints handmatig aangebracht (zowel aan de bovenzijde als aan de kopse kant van de bielzen). Na uitharden van het beton is met de hogedrukreiniger het releasepoeder verwijderd. Omdat het poeder moeilijk uit de nerven gaat, krijgen de betonnen bielzen met het zwarte poeder een heel natuurlijke uitstraling.
Scheurdilataties met mal aangebracht
De boulevard (1.000 m2) is ongeveer 7 m breed en 150 mm dik. Als kleurpigment is hier Mary Gold 3% gebruikt waardoor het geheel een geel/lichtbruin uiterlijk krijgt. Elke 6 m is er met een willekeurige scheurdilatatie aangebracht met een kronkelige mal. Op gevoel is deze mal tijdens het printen elke 5 à 6 meter in het beton gedrukt tot een diepte van 1/3 van de dikte. Onder deze dilatatie scheurt het beton verder. De kronkelige dilataties ogen als natuurlijke scheuren. Voor het maken van het profiel is gebruik gemaakt van een printrol van 1 m breed. Op de rol is een geprofileerde mat aangebracht waarna de rol handmatig over het oppervlak is gerold.
Dennenappels en kiezels
In het themagebied Avalon is ongeveer 5.000 m2 printbeton aangebracht op de paden (ongeveer 1.200 m1). Er zijn twee printprofielen toegepast. Op de 'boswegen' zijn dennennaalden en dennenappels in het oppervlak gedrukt. De 'veldwegen' zijn ingestrooid met verschillende soorten kiezels. Ook hier zijn handmatig en op gevoel dilataties aangebracht met een kronkelige mal. De uitzetvoegen zijn op onopvallende plekken gemaakt (om de 7 à 10 m) zodat ze de beeldkwaliteit niet verstoren. Deze voegen zijn 20 mm breed en gevuld met ethafoam en afgekit op kleur.
Alle betonverhardingen zijn tot slot afgelakt voor het behoud van de kleur. Jaarlijks wordt deze lak bijgewerkt zodat de huidige kleur ook in de toekomst behouden blijft.
BetonInfra, oktober 2018