Getrokken betonnen goot vervangt gemetselde goot
Op verschillende locaties in de dorpskern van Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is de huidige, traditioneel aangebrachte watergoot aan vervanging toe.
Deze watergoot dient voor de afvoer van overtollig regenwater dat in dit heuvelachtige dorp letterlijk in goede banen moet worden geleid. De huidige verouderde watergoot is opgebouwd uit gemetselde natuurstenen keitjes en heeft een totale lengte van 500 m. De goot opnieuw uitvoeren op een traditionele wijze zou hoge arbeidskosten met zich meebrengen. Ook de productiesnelheid is hiervan laag.
3 procent zwart pigment
Aannemer Heijmans heeft de gemeente het voorstel gedaan om de watergoot uit te voeren in beton en machinaal aan te brengen met een slipformpaver. Hiervoor gebruikt het bedrijf een Wirtgen SP15. Om te beoordelen of het eindresultaat aan de wensen van de gemeente zou voldoen, heeft Heijmans een proefstuk aangelegd van 20 m1. Voor het beton is 3 procent zwart pigment toegevoegd zodat de verharding een antracietkleurige uitstraling heeft.
Tevreden over resultaat
Nadat het eindresultaat van het proefstuk naar volle tevredenheid van de gemeente bleek te zijn, is een bouwteam opgestart en is er een projectplanning gemaakt. Aangezien de goot in de openbare weg ligt, is gebruik gemaakt van beton met een milieuklasse XF4. Dit betekent dat het beton bestand is tegen vorst en dooizouten. De betonsterkteklasse is C30/37 en het toeslagmateriaal heeft een grootte van 4 tot 16 mm. Er zijn vier wapeningsstrengen aangebracht zodat de goten overrijdbaar zijn.
Printmotief van klinkers
Om de 3 m heeft de aannemer krimpvoegen aangebracht door de verharding tot een derde van de dikte in te zagen. Dit voorkomt ongecontroleerde scheurvorming. De binnenzijde van de goot heeft een printmotief gekregen in de vorm van een klinkerprofiel. Na uitharden van het beton zijn tegen de buitenkant van de goot natuurstenen keien verlijmd. Dit geeft de goot een prachtig natuurkijk uiterlijk.
December 2021